Can Trabal

L’edifici on el GEP realitza les seves activitats és Can Trabal, un edifici de 1983 situat l’antiga Pl. de l’Oli, actualment coneguda com a Pl. de Jaume I.

Can Trabal el trobem situat a l’espai més emblemàtic de la vila: un espai on els llibres d’història ens parlen ens situen la encara desconeguda Torre Dela, que va donar a nèixer la “Vila Franca” (1108-1150). Aquesta torre era acompanyada d’una església, o viceversa. Parlem de la Basílica de Santa Maria, una església del XIII que es comença a construir sobre fonaments d’una antiga església del XII.

Trobem també edificis que no ens deixaran indiferents: el Palau Reial, on va morir Pere II el Gran (1285); el Palau dels Babaus o Palau Baltà, edifici on es firma la Concòrdia de Vilafranca (signatura que encadena la Guerra Civil Catalana al 1461); o  Cal Gomà, una casa d’origen medieval i que va ser casa pairal del Bisbe Josep Torras i Bages (1846-1916).

Plaça de l’Oli, s. XVII

L’Arquitecte

Santiago Güell (1869) és un arquitecte vilafranquí que obté el títol el 1892. Al 1893 passarà a ser l’arquitecte municipal de la vila. La seva primera obra arquitectònica va ser Can Trabal (1983). Fins al 1926 realitzà un gran nombre d’obres (com a més conegudes): el pati de l’Ajuntament de Vilafranca, Magatzem del Cortina i Cia, la Casa Miró, el Mercat de Gallines i Menuts (actual mercat de la carn), la casa Maria Raurell, l’Inglada Via… entre d’altres. Com s’observa, pels edificis citats, Güell no només realitzava cases per a la burgesia de l’època vilafranquina, sinó que també duia a terme projectes d’empreses o projectes municipals.

Com podrem observar a la façana de Can Trabal, l’estil de Güell en el seu inici de carrera professional era l’electicisme, que consisteix en combinar diferents estils de diferents èpoques, perquè s’intenta unir les millors fórmules d’elles.

 

Plànol de la façana de Can Trabal (Arxiu Comarcal Alt Penedès)
Façana de Can Trabal, 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Família Trabal-Torres

La casa va ser encarregada pel matrimoni Lluís Trabal i Tauler i Rosa Torres Casals. Tingueren dos fills, en Ramon Trabal Torres (va morir jove, l’any 1917) i l’Adelina Trabal Torres. L’Adelina es va casar amb en Cristòfol Mestres i Artigas (director de l’estació enològica de Vilafranca del Penedès). En Cristòfol crea al 1915 el primer laboratori de microbiologia de l’estat espanyol.

El 1974 Adelina Trabal i Torres, la filla de Lluís Trabal i Rosa Torres, al no tenir fills deixa en testament l’edifici de Can Trabal a la Parròquia de Vilafranca.

A partir de llavors, Can Trabal ha acollit diverses de les activitats organitzades per la Parròquia de Vilafranca. Actualment, i des de ja fa molts anys, a l’edifici únicament s’hi realitzen les activitats del GEP cada dissabte de 16:30 a 18:30 i alguna de les reunions dels Joves Cristians de Vilafranca (JCV).

Can Trabal disposa d’entresòl, primera planta, segona planta, golfes i soterrani. També disposa d’un petit terrat i un gran pati on els infants i joves de l’esplai poden jugar cada cap de setmana.

El bon estat de l’edifici i de les seves sales és gràcies a la Comissió Manteniment, l’encarregada de vetllar pel seu bon estat.

Façana interior de Can Trabal, 2016